dimanche 12 mars 2017

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Ένα σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο στην Κεφαλονιά, κοντά στον Πόρο


Το έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη του Λάζαρου Κολώνα

Στην όμορφη Κεφαλονιά βρέθηκε ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός τάφος σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, γεγονός που μαρτυρά τη σπουδαία θέση του νησιού στα Ομηρικά χρόνια.


Όπως γράφτηκε στο travelbook.gr της εφημερίδας Έθνος, απ’ όπου και η φωτ. του Ηρακλή Μήλα, ήταν το 1992, όταν η σκαπάνη του Πατρινού αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα ανακάλυψε κάτι που έμελλε να βάλει την Κεφαλονιά για τα καλά στον χάρτη της Ομηρικής εποχής ως σπουδαίας σημασίας μυκηναϊκό κέντρο.

Ο συγκεκριμένος θολωτός τάφος, ήρθε στο φως στην τοποθεσία Μπούρτζι του χωριού Τζανάτα, της Κεφαλονιάς, πολύ κοντά στο λιμάνι του Πόρου (το οποίο συνδέεται ακτοπλοικά με την Κυλλήνη), αποκαλύπτοντας στους έκπληκτους επιστήμονες ένα άγνωστο κεφάλαιο της Κεφαλονίτικης ιστορίας.

Πρόκειται για ένα υπόγειο, τετράπλευρο θολωτό κτίσμα, με διάμετρο 6,80 και ύψος 3,90 μέτρα, που χρονολογείται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Υστεροελλαδική Περίοδο μεταξύ 1350 και 1000 π.Χ. Η κορυφή του θόλου δυστυχώς γκρεμίστηκε ήδη από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όταν και είχε χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα, ωστόσο αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την αρχαιολογική και ιστορική σημασία του.

Στον τάφο βρέθηκαν λίγα αλλά πολύτιμα κτερίσματα καθώς και χρυσά κοσμήματα, κεραμικά αγγεία και σφραγιδόλιθοι. Όλα αυτά παρέμειναν κρυμμένα για περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν βρουν σήμερα τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η ανασκαφική έρευνα όπως αναφέρει το travelbooks.gr, έφερε ακόμα στο φως την ταφή ενός, κατά τα φαινόμενα, πλούσιου τοπικού άρχοντα καθώς επίσης τα σκελετικά λείψανα άλλων 72 ατόμων, με τα λιγοστά κτερίσματά τους.

Ο θολωτός τάφος στα Τζανάτα είχε χρησιμοποιηθεί για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, από τη Μυκηναϊκή περίοδο έως και τους Ελληνιστικούς χρόνους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire